Ananasová buchta s karamelem

Ananasová buchta s karamelem

Datum zveřejnění: 24. 5. 2011, 19:48
Tento recept vzbuzuje pověrečné obavy z výroby a následného pečení karamelu v troubě. Nebojte se, karamel se na nepoškozené teflonové pánvi chová slušně, nepřipaluje se, nesmrdí. Když vyložíte formu mastným pečícím papírem nebo použijete vymazanou silikonovou formu, upečená buchta půjde vyklopit. Buchta má charakter „mokrého“ třeného ananasového dortu a trochu lepí. Proto ji jíme na talířcích lžičkou. Vesele do práce a dobrou chuť přeje Helena.
 
Ingredience
    • 1,5 skleničky mouky
    • 3/4 skleničky cukru krupice
    • ½ kostky tuku (Hera, máslo)
    • 4 vejce
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • 1 střední plechovka ananasu (kousky)
    • 2 lžíce rumu nebo citronové šťávy
    • 8 lžic cukru (na karamel)
Postup

Žloutky utřeme s 3/4 sklenky cukru. Máslo rozpustíme a necháme trochu vychladnout. Mouku smícháme s práškem do pečiva a pak všechno zamícháme dohromady. Ušleháme sníh z bílků. Sníh zamícháme do těsta. 8 lžic cukru necháme nasucho rozpustit a lehce zhnědnout na pánvi za stálého míchání a vzniklý karamel vylijeme do vymazané formy na koláč nebo dort, nebo na dno formy dáme pomaštěný pečící papír. Na to položíme kousky ananasu. Zbylou ananasovou šťávu nalijeme do pánve od karamelu – karamel se odmočí, zatímco se bude péci buchta. Pak přikryjeme ananasy ve formě těstem a upečeme ve středně horké troubě asi 40 minut. Po vychlazení hojně pokropíme buchtu ananasovou šťávou z pánve, do které jsme přidali rum nebo citrónovou šťávu. Necháme chvíli stát, aby se šťáva vsákla, a potom buchtu vyklopíme z formy tak, aby spodek byl nahoře, radši na utěrku, protože buchta je trochu mokrá.

 

 

Chutnalo vám, co jste si podle našeho receptu ukuchtili? Udělali jste tímto pohoštěním někomu radost? Udělejte radost i těm, kteří prochází jednou z nejsmutnějších a nejtěžších fází života a pošlete DMS CESTADOMU na číslo 87 777 a podpoříte něčí důstojný konec života.