Boží milosti tradiční masopustní pečivo

Boží milosti tradiční masopustní pečivo

Datum zveřejnění: 28. 5. 2011, 09:11

V Polsku se boží milosti jedí o masopustě, před Popeleční středou. Recept máme od Štěpánky.

 
Ingredience
    • 25 dkg mouky
    • špetka soli
    • 5 dkg másla
    • 5 dkg cukru
    • 2 žloutky
    • 2 lžíce bílého vína
    • asi 5 lžic sladké smetany
    • kousek strouhané citronové nebo pomerančové kůry
    • 25 dkg másla nebo sádla na smažení (zdravější je olej na smažení, ale sádlu se nic nevyrovná)
    • moučkový cukr s vanilkou na posypání
Postup

Smícháme mouku, sůl, cukr, citronovou nebo pomerančovou kůru. Do toho rozsekáme máslo, přidáme žloutky, bílé víno a tolik sladké smetany, aby těsto bylo měkčí než na nudle. Pořádně ho propracujeme (do puchýřků). Pak těsto vyválíme asi na tloušťku 3 mm, nakrájíme rádýlkem na obdélníčky nebo trojúhelníčky, uprostřed každý rádýlkem asi třikrát podélně nařízneme (uděláme tři podélné dírky) a pak dáme do dobře rozpáleného tuku smažit po obou stranách dorůžova. Smažené a horké posypeme hodně směsí moučkového a vanilkového cukru, můžeme i s trochou skořice. V některých krajích se boží milosti prokrojí jen jednou, jeden konec se prostrčí dírkou skrz a ocásek se dvakrát nakrojí do střapce.

 

 

 

Chutnalo vám, co jste si podle našeho receptu ukuchtili? Udělali jste tímto pohoštěním někomu radost? Udělejte radost i těm, kteří prochází jednou z nejsmutnějších a nejtěžších fází života a pošlete DMS CESTADOMU na číslo 87 777 a podpoříte něčí důstojný konec života.