Buchta Valentin neboli Hrabě je na nádraží!

Buchta Valentin neboli Hrabě je na nádraží!

Datum zveřejnění: 27. 5. 2011, 14:58
K receptu od Martiny patří historka: „Jednou k nám volal pan hrabě Valentin s paní hraběnkou z Německa, že jsou v Praze na Hlavním nádraží a že by se na chvíli stavili na kávu, mohou-li. Nádraží je od nás čtvrt hodiny cesty. Doma nic nebylo. Nebylo zbytí, sáhla jsem pro bezkonkurenčně nejrychlejší a přitom zaručeně dobře vypadající recept jedné farní hospodyně Zuzky, která se zřejmě v podobných situacích také ocitala. Stačila jsem mezitím i trochu zastrkat nejhorší nepořádek, a než hosté dorazili a usadili se, na talíři byly vlahé řezy.“
 
Ingredience
    • 1 hrnek vody
    • 2 hrnky cukru krupice
    • 1 Hera
    • 2 lžíce kakaa
    • 4 lžíce rumu
    • 4 vejce
    • 2 hrnky polohrubé mouky
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 prášek do pečiva
    • mleté ořechy nebo kokos na posyp
Postup

Dáme roztopit troubu na 150 stupňů. Ve dvoulitrovém hrnci rozehřejeme (nevařit) 1 hrnek studené vody, 2 hrnky cukru krupice, 1 Heru, 2 lžíce kakaa. Jakmile se tuk rozpustí, odebereme jeden hrnek, přidáme do něj rumu aspoň 4 lžíce a zbytek vystrčíme na balkón, není-li tam horko, aby trochu vychladl. Po pěti až deseti minutách do zbylé tekutiny zamícháme 4 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr a 1 prášek do pečiva. Vymažeme a vysypeme plech a nalijeme těsto. Pečeme asi 10–15 minut. Po upečení vyjmeme z trouby, necháme asi tři minuty vydechnout a po lžících zvolna a rovnoměrně poléváme povrch odebranou rumovou polevou.
Koláč naroste do výšky a stane se vláčným, poleva se vsákne, jen trochu jí zůstane na povrchu. Na závěr posypeme mletými ořechy nebo kokosem a krájíme na čtvercové řezy.

 

 

 

Chutnalo vám, co jste si podle našeho receptu ukuchtili? Udělali jste tímto pohoštěním někomu radost? Udělejte radost i těm, kteří prochází jednou z nejsmutnějších a nejtěžších fází života a pošlete DMS CESTADOMU na číslo 87 777 a podpoříte něčí důstojný konec života.