Falafel

Falafel

Datum zveřejnění: 26. 5. 2011, 11:43
Recept od Marka doprovázel tento výklad: “Falafel je takový arabský hamburger, jí se na ulici, v autobuse, při čekání na něj, všude. Poprvé jsem ho jedl na Západním břehu Jordánu v druhém roce druhé intifády a úplně nejlepší ho dělá starý vousáč s měděným kotlem postaveným před Rakouským hospicem ve městě, jemuž půlka světa říká Jeruzalém a druhá půlka Al Kuds. Židé i Palestinci považují falafel za součást své identity, a pokud oba národy rozdělené zdí ještě vůbec něco spojuje, je to právě falafel. Tento recept, lety vypilovaný, se originálu jen přiblíží. I tak ale stojí
za to.“
 
Ingredience
    • 2 hrnky cizrny (římský hrách)
    • 1 lžička kmínu
    • 1 prášek do pečiva
    • půlka cibule
    • mouka
    • 2 lžičky nasekané petržele
    • 2 lžičky koriandru
    • 1 lžička pepře nebo chilli
    • 2 stroužky česneku
    • olej na smažení
    • sůl
    • arabský chleba (pita)

K tomu volitelně:

    • olivový olej
    • tahina nebo hummus v plechovce, harrisa v plechovce
    • rajčata a salát
    • olivy
Postup

Cizrnu dáme přes noc do vody namočit. V orientálních potravinách můžeme koupit ještě plechovku tahiny nebo hummusu a plechovku harissy, pálivé omáčky. Když druhý den cizrna nabobtná natolik, že se bude dát jíst samotná, z půlky uděláme salát (smícháme s rajčaty, ledovým salátem, cibulí, olivami a bílým jogurtem a okořeníme podle chuti). Z druhé půlky uděláme těsto na falafelové kuličky – buď v mixéru, ale autor doporučuje mlýnek na maso – semletím cizrny s kmínem, cibulí, česnekem, koriandrem, chilli a petrželí. Těsto pak osolíme, zamícháme mouku tak, abychom dostali těsto takové konzistence, aby se z něj daly válet kuličky a nelepilo se na ruce. Přidáme prášek do pečiva a necháme odpočinout, nejlépe v ledničce. Pak rozpálíme v pánvi olej na smažení a sázíme do něj kuličky velké asi jako vlašské ořechy a necháme je osmažit do křupava. Když jsou hotové, necháme je chvilku ležet v misce s papírovými ubrousky, aby nebyly tolik mastné.

Falafel můžeme jíst buď nacpaný do rozkrojené pity společně se salátem a zalitý jogurtem nebo tahinou nebo hummusem nebo harissou (nebo nejlépe tím vším), nebo prostě jíst na střídačku ze všech misek, které teď na stole máme, a přikusovat k tomu pitu.

 

 

 

Chutnalo vám, co jste si podle našeho receptu ukuchtili? Udělali jste tímto pohoštěním někomu radost? Udělejte radost i těm, kteří prochází jednou z nejsmutnějších a nejtěžších fází života a pošlete DMS CESTADOMU na číslo 87 777 a podpoříte něčí důstojný konec života.