Ořechový řez ke kávě

Ořechový řez ke kávě

Datum zveřejnění: 29. 5. 2011, 17:09
Dobrou chuť s řezem ke kávě přeje dobrovolnice Kristýna.
 
Ingredience

Korpus:

    • 23 dkg cukru (jemná krupice nebo moučkový)
    • 7 vajíček
    • 23 dkg mletých ořechů
    • 6 polévkových lžic strouhanky
    • ½ – 1 prášku do pečiva
    • dortové oplatky (koupené)

Máslo na potření:

    • 10 dkg cukru (lépe moučkový)
    • 15 dkg másla
    • 1 vanilkový pudink

Na posypání:

    • 10 dkg posekaných ořechů
    • strouhaná čokoláda (černá, mléčná – dle chuti)
    • mletá zrnková káva
Postup

Nejdřív uvaříme vanilkový pudink ve vodě (asi 300–350 ml). Neosladíme ho a necháme vychladnout. Potom ušleháme sníh ze 7 bílků a utřeme žloutky s cukrem. Do ušlehaného sněhu opatrně přimícháme utřené žloutky s cukrem, následně přidáme mleté ořechy, strouhanku a prášek do pečiva. Na plech rozložíme dortové oplatky. Boky plechu vymažeme a vysypeme strouhankou. Na oplatky rozetřeme hmotu a pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba kolem 30 minut, až se začne buchta odchlipovat od krajů plechu. Zkoušíme špejlí, jestli je těsto uprostřed upečené. 

Máslo: Máslo ušleháme s cukrem moučkou. Do ušlehaného másla po troškách přidáváme pudink za stálého šlehání tak, aby se máslo nesrazilo.

Vychladlý ořechový korpus potřeme máslem, posypeme ořechy (lehce rukou vtlačíme do másla, aby ze zákusku nepadaly), postrouháme čokoládou (mléčnou nebo hořkou dle chuti) a lehce poprášíme mletou zrnkovou kávou (dodá zákusku patřičný “šmrnc”). Možná se může někomu zdát, že je másla na potření málo, proto je možné udělat i 1,5 dávky másla. Vrstva másla pak bude asi 1 cm.

 

 

Chutnalo vám, co jste si podle našeho receptu ukuchtili? Udělali jste tímto pohoštěním někomu radost? Udělejte radost i těm, kteří prochází jednou z nejsmutnějších a nejtěžších fází života a pošlete DMS CESTADOMU na číslo 87 777 a podpoříte něčí důstojný konec života.