Plněné žemličky

Plněné žemličky

Datum zveřejnění: 27. 5. 2011, 14:07

Plněné žemličky i s náplněmi poslala Luďka.

 
Ingredience
    • 500 g hladké mouky
    • 1 vrchovatá lžička soli, 1 kostka cukru
    • 1 žloutek
    • 125 g ztuženého tuku Omega (hodně vychlazený nastrouhat)
    • asi ¼ l vlažného mléka
    • 1 kostka droždí (42 g)
    • hrubozrnná sůl, kmín, mák
    • 1 rozšlehané vejce na potření

Náplň 1:

    • 100 g šunkového pomazánkového másla
    • 100 g jemně nasekané šunky

Náplň 2:

    • 100 g másla
    • 150 g dobré Nivy
    • 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů

Náplň 3:

    • 4 uvařená vejce
    • 1 lžička dijonské hořčice
    • 1 cibulka
    • 1 lžíce nasekaných bylinek (např. petrželka, libeček, celerová nať)
    • sůl a pepř podle chuti
    • 50 g taveného smetanového sýra
    • 50 g másla
Postup

Zaděláme klasické kynuté těsto a necháme vykynout. Potom je rozdělíme na 32 kousků, uhněteme z nich válečky a necháme asi 20 minut nakynout. Pak je po délce nakrojíme ostrým nožem (jako prdelku), potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme solí nebo kmínem nebo mákem a na pečícím papíře upečeme (v elektrické troubě při 180°C pečeme asi 30 minut). Prochladlé nakrojíme podélně tak, že na kousku zůstanou spojené (ne jako housku dětem na svačinu). Dovnitř dáme náplň a kousek zeleniny.

Náplň 1: Smícháme, k tomu je dobrý kousek syrové papriky nebo rajče.

Náplň 2: Nastrouhanou Nivu smícháme s ušlehaným máslem (osvědčilo se mi hodit to do robotu a nechat chvíli vlastnímu osudu). Nakonec přidáme ořechy, hodí se k tomu ledový salát.

Náplň 3: Máslo našleháme, přidáme tavený sýr, prolisované žloutky, bylinky, sůl, pepř, jemně nakrájenou cibulku a nakonec na kostičky nakrájený bílek. Výborné je v kombinaci s okurkou.

 

 

Chutnalo vám, co jste si podle našeho receptu ukuchtili? Udělali jste tímto pohoštěním někomu radost? Udělejte radost i těm, kteří prochází jednou z nejsmutnějších a nejtěžších fází života a pošlete DMS CESTADOMU na číslo 87 777 a podpoříte něčí důstojný konec života.