Pražský svítek s hráškem

Pražský svítek s hráškem

Datum zveřejnění: 25. 5. 2011, 16:58

Recept na svítek poslala do kuchařky Jitka. Prý je původně určený jako příloha k polévce, ale jako drobné slané pohoštění je také moc dobrý.

 
Ingredience
    • 4 dkg másla
    • sůl
    • 2 housky
    • 3 lžíce mléka
    • 2 vejce
    • 3 dkg šunky nebo uzeného masa
    • malá hrst zelených hrášků (čerstvé nebo rozmražené)
Postup

Nakrájíme housku a namočíme ji do mléka a pak ji prolisujeme. Ušleháme z bílků tuhý sníh. V míse umícháme máslo se solí, přidáme prolisovanou housku, žloutky, nadrobno usekanou šunku nebo uzené maso, hrstku rozmražených zelených hrášků a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Svítek budeme péci v mírné troubě, použijeme proto železnou pánev nebo malý pekáček. Vymažeme jej syrovým máslem, vysypeme moukou, těsto do něj rozetřeme a upečeme dorůžova. Potom svítek vyklopíme a z prochladlého svítku krájíme tvary – kosočtverečky nebo trojúhelníčky. Na talíři ozdobíme cherry rajčátky a snítkami petrželky.

 

 

Chutnalo vám, co jste si podle našeho receptu ukuchtili? Udělali jste tímto pohoštěním někomu radost? Udělejte radost i těm, kteří prochází jednou z nejsmutnějších a nejtěžších fází života a pošlete DMS CESTADOMU na číslo 87 777 a podpoříte něčí důstojný konec života.