Pusinky a zlaté penízky

Pusinky a zlaté penízky

Datum zveřejnění: 29. 5. 2011, 17:34
Tyto pusinky a zlaté penízky od Zdeňky se pravidelně objevují na našich stolech pro hosty na slavnostních akcích Cesty domů.
 
Ingredience

Na pusinky:

    • 2 vaječné bílky
    • 14 až 15 dkg moučkového cukru

Na penízky:

    • 2 žloutky
    • 20 dkg moučkového cukru
Postup

Pusinky: Z bílků ušleháme tuhý sníh a po lžících jemně zašleháme cukr. Měla by vzniknout ne moc tekutá, spíše hustá hmota. Tvořítkem děláme pusinky i jiné tvary na plech (dobře vymazaný nebo na pečící papír). Dáme do vyhřáté trouby asi na 95°C. Sušíme při této teplotě 20 minut. Neotvíráme troubu po celou dobu, aby hmota nespadla. Po 20 minutách zkusíme, jestli jsou pusinky tuhé tak, že jde jedna sundat z plechu. Když je moc měkká, ještě asi 10 minut dosušujeme. Přitom už můžeme troubu otvírat – pro kontrolu, aby nezhnědly. Pak plech vyndáme z trouby a pečivo na něm necháme vychladnout.

Penízky: Žloutky smícháme s cukrem a šleháme tak dlouho, až je hmota hodně světlá, skoro bílá. Mixérem to netrvá dlouho, ručně by se mělo šlehat 20 minut až půl hodiny. Na dobře vymazaný plech nebo na plech vyložený pečícím papírem děláme kulaté hromádky – v troubě se roztečou a vzniknou malá kolečka. Dáme do vyhřáté trouby asi na 95°C a sušíme bez otevírání trouby 20 minut. Když jsou penízky moc světlé, můžeme ještě chvilku dosušit. Někdy se jednotlivé tvary na plechu spojí, ale dají se snadno rozlomit. Je to vlastně těsto na rakvičky a využijeme tak žloutky, které nám zbyly, když jsme pekli pusinky.

 

 

 

Chutnalo vám, co jste si podle našeho receptu ukuchtili? Udělali jste tímto pohoštěním někomu radost? Udělejte radost i těm, kteří prochází jednou z nejsmutnějších a nejtěžších fází života a pošlete DMS CESTADOMU na číslo 87 777 a podpoříte něčí důstojný konec života.